04-05 Νοεμβρίου

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Ορθώνεται ανατολικά της κοιλάδας του Αώου και απέναντι από την Τύμφη. Σε αντίθεση με τα ασβεστολιθικά βουνά του Ζαγορίου, ο Σμόλικας σχηματίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε οφιόλιθους, πετρώματα που του προσδίδουν τη χαρακτηριστική λιγότερη άγρια μορφή του και παράλληλα του «χαρίζουν» μια πολύ ιδιαίτερη χλωρίδα.

Ο Σμόλικας αποκλίνει από τον πυρήνα της Βόρειας Πίνδου, που με τα βουνά του Ζαγορίου καταλήγει και σβήνει στην κοιλάδα του Αράχθου. Γίνεται με αυτόν τον τρόπο ο κομβικός όγκος που δημιουργεί την ορεογραφική συνέχεια της Βόρειας Πίνδου, η οποία με τα συμπλέγματα της Βασιλίτσας και της Βάλια Κάλντα φτάνει μέχρι το Ζυγό και τον «αυχένα» της Κατάρας, από όπου συνεχίζει στην κεντρική Πίνδο.

Όλο το βουνό είναι μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους από πλευράς τοπίου, πανίδας και χλωρίδας και για αυτό είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Η μεσαία υψομετρικά ζώνη καλύπτεται από δάση μάυρου πεύκου, οξιάς και ελάτου, ενώ τα υποαλπικά λιβάδια «στολίζονται» από αραιές συστάδες ρόμπολου. Η εκτεταμένη αλπική ζώνη είναι «γυμνή», ωστόσο κατάσπαρτη από σπάνια και ενδημικά φυτά. Η πανίδα περιλαμβάνει τα πιο σπάνια θηλαστικά της χώρας (αρκούδα, λύκος, αγριόγιδο και ζαρκάδι) και πολλά σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών.

Οι περισσότεροι μύθοι για τον Σμόλικα έχουν να κάνουν με τη Δρακόλιμνη. Λέγεται λοιπόν ότι στις δρακόλιμνες του Σμόλικα και της Τύμφης κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι πάλευαν μεταξύ τους πετώντας πέτρες ο ένας στον άλλο. Μια άλλη τοπική δοξασία αναφέρει ότι ένα βράδυ βγήκε από τα νερά της Δρακόλιμνης του Σμόλικα ένα μεγάλο άγριο κριάρι, το οποίο βέλαξε, καλώντας τα πρόβατα που έβοσκαν στο βουνό γύρω από τη λίμνη. Η λίμνη κατάπιε τα κοπάδια και από τότε οι κτηνοτρόφοι αποφεύγουν να βόσκουν τα ζωντανά τους κοντά στις δρακόλιμνες.

Παρότι το δεύτερο ψηλότερο βουνό, η κορυφή του δεν απαιτεί ούτε κάποια ιδιαίτερη τεχνική ούτε σκαρφάλωμα. Πρόκειται για μια αρκετά βατή, αν και απαιτητική και κουραστική διαδρομή. 

1η μέρα 

Η συνάντησή μας θα γίνει στο χωριό της Κόνιτσας σε υψόμετρο 600μ με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοιδομάτη και τον Σαραντάπορο

Φτάνουμε, τακτοποιούμαστε στα δωμάτια μας και ετοιμαζόμαστε για την πρώτη μας πεζοπορία που θα μας φέρει στη Μονή της Παναγιάς Στομίου σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας μας, στη χαράδρα του Αώου, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης (υψ. 2497 μ.) και της Τραπεζίτσας (υψ. 2024 μ.) 

3 – 4 ώρες πεζοπορίας

2η μέρα

Πρωινό με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας και ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε την Δρακόλιμνη του Σμόλικα και φυσικά την κορυφή του τη δεύτερη ψηλότερη μετά τον Όλυμπο με υψόμετρο 2.637 μέτρα. 

Κατευθυνόμαστε στο χωριό Πάδες και από εκεί θα περπατήσουμε στα καλντερίμια του χωριού μέχρι να φτάσουμε στο αναρριχητικό πεδίο της περιοχής. 

Συνεχίζουμε σε μονοπάτι και χωματόδρομους ανηφορίζοντας μέχρι τα τελευταία θερινά μαντριά της περιοχής. Η διαδρομή μας έχει αρκετά σημεία με θέα προς την Τύμφη και το Γράμμο όπου μας γεμίζει ενέργεια για την απαιτητική μας πεζοπορία. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνουμε μια βουτιά στην Δρακόλιμνη αλλά το φθινόπωρο αρκούμαστε σε ένα διάλειμμα πριν συνεχίσουμε την πορεία μας προς την κορυφή του βουνού. 

Η θέα ολόγυρα μας ειναι φανταστική…Βόρεια απλώνεται αγέρωχη η κορυφογραμμή του Γράμμου στα σύνορα με την Αλβανία και χαμηλότερα το Βόιο. Νοτιοδυτικά η κατάφυτη Τραπεζίτσα, παρακλάδι του Σμόλικα, και νότια η επιβλητική Γκαμήλα, πραγματικό θέλγητρο για κάθε λογής ορειβάτη… 

Επιστροφή στο χωριό γεμάτοι καινούργιες εμπειρίες και ώρα να οργανώσουμε την επόμενη μας εξόρμηση. 9 ώρες πεζοπορίας

Απαραίτητος εξοπλισμός :

 • Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking 
 • Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
 • Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
 • Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
 • Σκούφος – γάντια 
 • κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
 • Μπαστούνια πεζοπορίας 
 • Σακίδιο 40 λίτρα
 • Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου 
 • Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
 • Αντηλιακή κρέμα 
 • Παγούρι ή ασκός για νερό
 • Φακός κεφαλής
 • Είδη ατομικής υγιεινής
 • Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)

Κόστος: 165 ευρώ / άτομο

 • Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην Κόνιτσα με πρωινό.
 • Συνοδό στις πεζοπορίες και σε όλη την διάρκεια του 2μερου
 • Προσωπική ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 6972934764 Ράιος Γιώργος & e-mail: [email protected]

Καλή διασκέδαση!