27-28 Απριλίου

Αφιερωμένο στον Απόλλωνα, δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρχαίοι επέλεξαν τον Παρνασσό για την ίδρυση του «Μαντείου των Δελφών», προσδίδοντάς του αιώνια αίγλη και μεγαλοπρέπεια. Ο Παρνασσός διαθέτει τοπία πραγματικά μοναδικά. Πυκνή βλάστηση με έλατα, κέδρους και σπάνια ενδημικά φυτά που κατακλύζουν το βουνό την άνοιξη, απόκρημνες πλαγιές και ψηλές κορυφές.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το βουνό οφείλει το όνομά του στον ήρωα Παρνασσό, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια, που σημαίνει κραυγές των λύκων. Το όνομα αυτό διασώζεται μέχρι και σήμερα ελαφρώς παραλλαγμένο. Ο Παρνασσός παλαιότερα ονομαζόταν Λιάκουρα, που αποτελεί δημώδη ονομασία που συναντάται κυρίως στα κλέφτικα τραγούδια και προέρχεται από το Λυκώρεια. Επίσης έτσι ονομάζεται η υψηλότερη κορυφή του Παρνασσού.

Ο Παρνασσός αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου. Εκτείνεται με νοτιοανατολική κατεύθυνση και χωρίζει την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού από εκείνη της Άμφισσας. Ουσιαστικά αποτελεί το νοτιοανατολικό τμήμα του μεγάλου ορεογραφικού συμπλέγματος της κεντρικής Ρούμελης, από τα άλλα δύο τμήματα του οποίου, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια, υπολείπεται σε ύψος λίγα μόλις μέτρα.

Στα βορειοδυτικά ενώνεται με την Γκιώνα στο διάσελο του «51» που παραπέμπει στο 51ο χιλιόμετρο Άμφισσας – Λαμίας, στα δυτικά πέφτει απότομα πάνω από τον Ελαιώνα της Άμφισσας και στα νότια ενώνεται με την Κίρφη. Μια σειρά από μεγάλα βυθίσματα κατά μήκος του δρόμου Αράχωβα – Επτάλοφος, όπως τα Καλύβια Αράχωβας και ο Αχλαδόκαμπος, καθώς και το ρέμα της Αγόριανης, χωρίζουν το βουνό στον δυτικό και τον κυρίως Παρνασσό. Το δυτικό τμήμα του είναι ομαλό και δασωμένο και περιβάλλεται από απότομες πλαγιές και γκρεμούς, ενώ το κυρίως κομμάτι του πιο εκτεταμένο και πολυσχιδές.

Οι ψηλότερες κορυφές του είναι η Λιάκουρα στα 2.457μ. , η οποία είναι και η υψηλότερη, η Τουμποράχη που υψώνεται στα 2.430 μ., ο Τσάρκος στα 2.414 και ο Γεροντόβραχος στα 2.367 μ. που βλέπει προς τον Κορινθιακό κόλπο, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η ράχη Αρνόβρυση, στην οποία βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο. Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτές οι κορυφές είναι γυμνές από βλάστηση, ενώ από το Φθινόπωρο έως και τα μέσα Μαΐου καλύπτονται από χιόνι. Οι πλαγιές του βουνού είναι δασώδεις, με πυκνή βλάστηση και με κύριο δέντρο το έλατο, αλλά και κέδρους (αρκεύθους), μαυροπεύκα, αγριοκορομηλιές, πεύκα οξειές και πουρνάρια. Επίσης υπάρχουν σπάνια ενδημικά φυτά που την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού κατακλύζουν το βουνό σε μεγάλα υψόμετρα.

Τα νερά του Παρνασσού, χάνονται στα υπόγεια δίκτυα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του και ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια κοντά στην Αράχωβα και τον Βοιωτικό Κηφισό. Το έδαφος του Παρνασσού είναι πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα βωξίτη. Το βουνό επίσης φιλοξενεί πολλά είδη άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, γύπες, γεράκια, αγριογούρουνα, φίδια και πολλά άλλα.

Από το 1938 αποτελεί μαζί με τον Όλυμπο τον παλαιότερο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας. Με υψόμετρο 2.457μ φιλοξενεί στις κορυφές του το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας. Στο βουνό υπάρχουν διάσπαρτες πολλές ορειβατικές διαδρομές, ενώ την δυτική πλευρά του διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4. Πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, όπως η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη, η Πολύδροσος και η Αμφίκλεια αποτελούν αγαπημένους προορισμούς καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

1η μέρα 

Η συνάντησή μας θα γίνει στις 19:00 στη διασταύρωση για το καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ   και στη συνέχεια θα φτάσουμε με τα αυτοκίνητά μας στο καταφύγιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.820 μέτρα στις δυτικές παρυφές της κορυφής Γεροντόβραχος του Παρνασσού.

Ώρα να τακτοποιήσουμε τις αποσκευές μας στα δωμάτια μας και να οργανωθούμε για τις επόμενες ημέρες. 

2η μέρα

Κάτω από τα αστέρια απολαμβάνουμε το πρωινό μας για να είμαστε έτοιμοι με το πρώτο φως της ημέρας να ξεκινήσουμε την ανάβασή μας στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού τη Λιάκουρα με υψόμετρο 2457μ. 

Η πρώτη μας ανάβαση θα είναι η κορυφή  Γεροντόβραχος (2390μ) και στην συνέχεια περνώντας από την κορυφή Κοτρώνι (2431μ) θα φτάσουμε την ψηλότερη κορυφή του Παρνασού Λιάκουρα (2456μ). Στη συνέχεια η κατάβαση μας θα γίνει  προς το χιονοδρομικό κέντρο “Κελάρια” (1750μ), περνώντας από τον Προφήτη Ηλία (2250μ). 

Το καταφύγιο μας περιμένει για ξεκούραση και φυσικά συζητήσεις με την καλύτερη θέα. 

9 ώρες πεζοπορίας. 

3η μέρα 

Πρωινό με τη δροσούλα και ετοιμαζόμαστε να αποχωριστούμε από αυτό το μαγικό μέρος και να υποσχεθούμε ότι θα επιστρέψουμε το συντομότερο. 

Με τα αυτοκίνητα μας θα καυέβουμε προς το λιβάδι Παρνασσού και από εδώ ξεκινάμε την πεζοπορία μας για τους Δελφούς περνώντας φυσικά από το Κωρύκειο Άντρο, σε υψόμετρο 1360μ το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα και τις Κωρύκειες Νύμφες. 

Στη συνέχεια περπατώντας το αρχαίο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν στους Δελφούς θα προσεγγίσουμε τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοπάτι αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Ώρα για χαλάρωση με θέα την πεδιάδα της Άμφισσας. 

3-4 ώρες πεζοπορίας 

Απαραίτητος εξοπλισμός :

 • Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking 
 • Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
 • Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
 • Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
 • Σκούφος – γάντια 
 • κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
 • Μπαστούνια πεζοπορίας 
 • Σακίδιο 40 λίτρα
 • Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου 
 • Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
 • Αντηλιακή κρέμα 
 • Παγούρι ή ασκός για νερό
 • Φακός κεφαλής
 • Είδη ατομικής υγιεινής
 • Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)

Κόστος: 185 ευρώ / άτομο

 • Δυο διανυκτερεύσεις με πρωινό στο καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ
 • Συνοδό στις πεζοπορίες και σε όλη την διάρκεια του 2μερου
 • Προσωπική ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6972934764 Ράιος Γιώργος και email: [email protected]

Καλή διασκέδαση!