23-24 Αυγούστου 

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο ψηλότερο των Βαλκανίων, με υψόμετρο 2918 μέτρα. Το επιβλητικό σχήμα του, η ποικιλόμορφη γοητεία της φύσης του, οι πανύψηλες κορυφές του γεμάτες ομίχλη και σύννεφα, δημιούργησαν τέτοιο δέος και θαυμασμό στους αρχαίους Έλληνες που δεν άργησαν να διαμορφώσουν ιστορίες και θρύλους για το μοναδικό αυτό βουνό.

Ένας φυσικός, πανέμορφος επίγειος παράδεισος στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Πόλος έλξης για όλους τους ορειβάτες του κόσμου. Βραχώδεις, απόκρημνες κορυφές, βαθιές χαράδρες, φαράγγια, ρεματιές, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση, συνθέτουν αυτό το σπάνιο μωσαϊκό με εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Η πρώτη ανάβαση στον Μύτικα έγινε στις 2 Αυγούστου του 1913 από δύο Γαλλοελβετούς, τον γνωστό φωτογράφο Frederic Boissonas και τον ιστορικό τέχνης Daniel Baud-Bovy, με οδηγό τον κυνηγό και ορειβάτη Χρήστο Κάκκαλο.

Ο Όλυμπος αποτελεί την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1938 και το 1981 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO σαν «διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας». Σύμφωνα με τον Όμηρο οι δώδεκα θεοί κατοικούσαν στα φαράγγια του Ολύμπου εκεί που βρίσκονται τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (η ψηλότερη κορυφή Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους και των έντονων συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (η κορυφή Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον «Πατέρα των θεών και των ανθρώπων», τον Ζευς. Στους πρόποδες του Ολύμπου, 5 χλμ. από τη θάλασσα, βρίσκεται το Δίον, ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων αφιερωμένη στο δωδεκάθεο.

Αλλά και αργότερα η Ιστορία στάθηκε πολυτάραχη στον Όλυμπο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το βουνό υπήρξε κρησφύγετο και ορμητήριο διασήμων κλεφτών και αρματωλών.

Στα νεώτερα χρόνια, μετά το 1900, έδρασαν εδώ ληστές. Κατά την εισβολή των Γερμανών το 1941 ο ελληνικός στρατός μαζί με μονάδες Νεοζηλανδών και Αυστραλών έδωσαν σημαντικές μάχες. Αμέσως μετά «φώλιασε» εδώ η Εθνική Αντίσταση ενώ λίγο αργότερα στο Λιτόχωρο άναψε η σπίθα που οδήγησε στον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό.

Μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές που οδηγούν στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου είναι εκείνη που ξεκινά από τη θέση Γκορτσιά ή Διασταύρωση, η οποία απέχει 14 χλμ. από το Λιτόχωρο, στο δρόμο για τα Πριόνια. Είναι ο γνωστός μουλαρόδρομος που ακολουθούν οι αγωγιάτες που με τα μουλάρια τους τροφοδοτούν με εφόδια τα καταφύγια του Οροπεδίου των Μουσών.

Στο 14ο χλμ. της διαδρομής Λιτόχωρο-Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Ακολουθούμε το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, με ΒΔ κατεύθυνση και κινούμαστε μέσα σε όμορφο δάσος οξυάς και ελάτων. Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή. Ξεκινώντας από αυτό το μονοπάτι και περνώντας από τοπία απίστευτου κάλλους και ποικιλομορφίας φτάνουμε ως το Οροπέδιο των Μουσών και από εκεί, μέσα από αλπικά τοπία και άνυδρες εκτάσεις μπορούμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς τις κορυφές.

Ο Όλυμπος για πολλούς παραμένει ακόμα απρόσιτος και μυστηριώδης προκαλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει μόνος του την αλήθεια των θρύλων του αλλά συνάμα να μην ξεχάσει ποτέ ότι στον Όλυμπο «οι άνθρωποι μπορούν… μόνο όταν οι Θεοί το επιτρέπουν».

1η μέρα

Η συνάντησή μας θα γίνει στην πλατεία του Λιτόχωρου στις 08:00 και θα συνεχίζουμε με τα αυτοκίνητα μας μέχρι περιοχή Γκορτσιά στα 1050μ υψόμετρο. 

Φορτωνόμαστε τα σακίδια μας και ξεκινάμε την πεζοπορία μας μέσα σε δάσος με οξιές και αργότερα με έλατα και ρομπόλα να μας οδηγούν στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας και στα 2050μ. 

Από εκεί το τοπίο γίνεται σιγά σιγά αλπικό και περπατώντας το μάτι σου ταξιδεύει στις γύρω κορυφές μέχρι να φτάσουμε στο οροπέδιο των μουσών και στα 2550μ. 

Ώρα για μεσημεριανό και ξεκούραση στο καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης στα 2697μ.

Απογευματινή πεζοπορία στην κορυφή προφήτης Ηλίας (2803 μ) από όπου και η θέα της Κατερίνης μας γοητεύει. 

Διανυκτέρευση σε καταφύγιο.
6 – 7 ώρες πεζοπορίας

2η μέρα 

Πρωινό με θέα το Στεφάνι του Ολύμπου για να πάρουμε δυνάμεις για την ανάβαση μας στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος τον Μύτικα.  

Διασχίζουμε τα Ζωνάρια παίρνοντας μια γεύση από το επιβλητικό Στεφάνι και στη συνέχεια μπαίνουμε στο Λούκι που θα μας οδηγήσει στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας τον Μύτικα με υψόμετρο 2918 μ. 

Η θέα από την κορυφή κόβει την ανάσα και κατανοούμε γιατί η θεοί διάλεξαν αυτό το μέρος για την κατοικία τους. Στην συνέχεια η διαδρομή μας είναι κατηφορική με μια μικρή στάση στο καταφύγιο Αγαπητός στα 2100μ για ένα καφέ και έπειτα καταλήγουμε στην τοποθεσία Πριόνια στα 1100μ όπου είναι και το τέλος της πεζοπορίας μας.
8 ώρες πεζοπορίας 

Απαραίτητος εξοπλισμός :

  • Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking 
  • Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
  • Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
  • Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
  • Σκούφος – γάντια 
  • κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
  • Μπαστούνια πεζοπορίας 
  • Σακίδιο 40 λίτρα
  • Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου 
  • Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
  • Αντηλιακή κρέμα 
  • Παγούρι ή ασκός για νερό
  • Φακός κεφαλής
  • Είδη ατομικής υγιεινής
  • Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)

Κόστος: 185 € / άτομο για ομάδα από 4-6 άτομα

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

  • Μια διανυκτέρευση σε καταφύγιο ή σε αντίσκηνα στο οροπέδιο των Μουσών
  • Ειδικός εξοπλισμός (κράνη, μπαστούνια, ζώνες)
  • Συνοδοί στις πεζοπορίες και σε όλη την διάρκεια του 2ημερου
  • Προσωπική ιδιωτική ατυχηματική ασφάλεια

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6972934764 Ράιος Γιώργος και e-email: [email protected]

Καλή διασκέδαση!