8-9 Ιουνίου 

Το όρος Βόρρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.

Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα ενώ κατά μια εκδοχή το όνομά της σημαίνει “λευκή κορυφή” όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες ψηλές κορυφές του Βόρρα είναι η Τζένα (2.182 μέτρα) και το Πίνοβο (2.156 μέτρα).

Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δασωμένες κοιλάδες και δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Η πλούσια και σπάνια βλάστηση του Βόρρα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.

Χαρακτηριστικό του όρους Βόρρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο όπως οι πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης σε ύψος 2.400 μ. Στους πρόποδες του όρους Βόρρας απλώνεται η Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος. Η Λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Νομών Πέλλας – Φλώρινας – Κοζάνης.

Στη ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. Είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι. Χιλιάδες χιονοδρόμοι το επισκέπτονται και κάθε χρόνο γίνεται εκεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.

Σε κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό, στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βόρας αναπτύσσεται το περίφημο Μαύρο Δάσος, εξαιρετικά πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Το Μαύρο Δάσος είναι ιδανικό για πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού• με τη βοήθεια οδηγών από την περιοχή αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα στα έλατα και τις οξιές σε μια περιήγηση ασύγκριτης ομορφιάς.

Κοντά στη λουτρόπολη του Λουτρακίου Αριδαίας βρίσκεται το μαγευτικό φαράγγι Ράμνο Μπορ («Ίσιο Πεύκο»), το οποίο διαρρέει το ρέμα του Αγ. Νικολάου ή Θερμοπόταμος. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή κατάφυτη τοποθεσία που προσφέρεται για εκδρομές και σπορ του βουνού (rafting, ποδήλατο βουνού, canyoning). 

Μην παραλείψετε να διασχίσετε το φαράγγι με τη μοναδική ομορφιά, καθώς και να εξερευνήσετε το σύμπλεγμα των 15 σπηλαίων που ανακαλύφτηκε πρόσφατα στην περιοχή, ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα σπηλαιολογικό πάρκο. Στα highlights της διαδρομής οι μικροί καταρράκτες που σχηματίζονται και προσδίδουν απαράμιλλη ομορφιά στο τοπίο.

Ένας μικρός θησαυρός της φύσης κρύβεται κοντά στην πόλη της Έδεσσας (6 χλμ Δ), ο υδροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου. Περιοχή με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον αποτελεί προστατευόμενο υγρότοπο και έχει ως πυρήνα της τη λίμνη του Άγρα, έκτασης 5.972 στρεμμάτων, η οποία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα. Μια οργανωμένη περιήγηση με βάρκα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να μυηθεί στα μυστικά της λίμνης, να παρατηρήσει από κοντά την πλούσια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί και την υδρόβια βλάστηση που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για το φώλιασμα και την αναπαραγωγή των πουλιών της περιοχής.

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις και τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που καταλήγει στο «Pέμα του Φλώρου».

Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Παναγίτσα, Λουτρά Πόζαρ, Νέος Άγιος Αθανάσιος, υπάρχουν καλαίσθητοι ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Η θέα από το όρος Βόρρας είναι καταπληκτική, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας καθώς και την πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς την Λίμνη Βεγορίτιδα.

1η μέρα 

Η συνάντησή μας θα γίνει στις 09:00 στο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού Παλιός Άγιος Αθάνασιος στους πρόποδες του όρους Βόρας Ή Καιμακτσαλάν κοντά στην κορυφή Πιπερίτσα σε υψόμετρο 1200 μέτρα. 

Φτάνουμε, τακτοποιούμαστε στα δωμάτια μας και ετοιμαζόμαστε για την πρώτη μας πεζοπορία που θα μας φέρει στην Κορυφή Πιπερίτσα με υψόμετρο 2005 μέτρα. 

Το μονοπάτι μας ανηφορικό στην αρχή μας θυμίζει ότι για να απολαύσουμε κάτι θα πρέπει να ζοριστούμε λίγο. Μεγάλο μέρος της διαδρομής κινείται σε δάσος με οξιές, βελανιδιές και έλατα όπου σε συνδυασμό με τα ρυάκια της περιοχής σχηματίζουν μια πανδαισία χρωμάτων και εικόνων. 

Η πρόσβαση για την κορυφή δεν έχει καμία τεχνική δυσκολία έτσι διασχίζοντας το οροπέδιο πριν την κορυφή φτάνουμε στην ομαλή ράχη που μας οδηγεί στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας. 

Ξεκούραση φωτογραφίες και επιστροφή στο χωριό για ξεκούραση και οργάνωση της επόμενης ημέρας. 

3-4 ώρες πεζοπορίας 

2η μέρα.

Πρωί πρωί με τη δροσούλα μετά το πλούσιο πρωινό μας ξεκινάμε για το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν – Βόρας στα 2050 μ. 

Στην αρχή θα κινούμαστε παράλληλα με τους αναβατήρες και έπειτα θα ακολουθήσουμε τους πασσάλους μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το ιστορικό μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου στα 2524μ.

Στην επιστροφή και χωρίς την απαιτητική δυσκολία της ανάβασης θα απολαύσουμε τη θέα και τις καταπράσινες πλαγιές που σε συνδυασμό με τα ρυάκια σε μεταφέρουν σε ένα κόσμο γεμάτο νεράιδες. 

Επιστροφή και ήρθε η ώρα για ξεκούραση στα Λουτρά Πόζαρ για όσους το επιθυμούν. 

3-4 ώρες πεζοπορίας 

Απαραίτητος εξοπλισμός :

 • Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking 
 • Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
 • Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
 • Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
 • Σκούφος – γάντια 
 • κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
 • Μπαστούνια πεζοπορίας 
 • Σακίδιο 40 λίτρα
 • Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου 
 • Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
 • Αντηλιακή κρέμα 
 • Παγούρι ή ασκός για νερό
 • Φακός κεφαλής
 • Είδη ατομικής υγιεινής
 • Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)

Κόστος: 165 ευρώ / άτομο

 • Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο με πρωινό.
 • Συνοδό στις πεζοπορίες και σε όλη την διάρκεια του 2μερου.
 • Προσωπική ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 6972934764 Ράιος Γιώργος & e-mail: [email protected]

Καλή διασκέδαση!