06-07 Ιουλίου 

Μέσα στην καρδιά της Ρούμελης -στο νομό Φωκίδας- ανάμεσα στον πολύβουο Παρνασσό, στα απόκρημνα Βαρδούσια και την παιχνιδιάρα Οίτη στέκει αγέρωχα και σιωπηλά ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ορεινός όγκος της Γκιώνας.

Το ψηλότερο σημείο της, η Πυραμίδα, φτάνει σε υψόμετρο τα 2.510 μ., γεγονός που την κατατάσσει στο πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα, το Βόρα ή Καϊμακτσαλάν και τον Γράμμο, και στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας νοτίως του Ολύμπου.

Στη Γκιώνα βρίσκεται και η περίφημη ορθοπλαγιά της Πλάκας, κοντά στο χωριό Συκιά. Είναι η μεγαλύτερη και ομορφότερη των Βαλκανίων, με υψομετρική διαφορά 1.100 μ. περίπου.

Σ’ αυτήν την ορθοπλαγιά, όπως και σε άλλες του βουνού, έχουν ανοιχθεί σημαντικές αναρριχητικές διαδρομές, διαφόρων βαθμών δυσκολίας και τεχνικών. Οι αναρριχητικές διαδρομές στη Γκιώνα είναι από τις δυσκολότερες στην Ελλάδα και τραβούν το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Στα αρχαία χρόνια είχε την ονομασία Ασέληνον Όρος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σελήνη πήγαινε να συναντήσει στις πλαγιές της Γκιώνας τον Ενδυμίωνα, γιο της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, αφήνοντας έτσι τον κόσμο χωρίς φεγγάρι. Έτσι πήρε αυτή την ονομασία το ψηλότερο βουνό της Ρούμελης.

Η Γκιώνα, με χαρακτήρα καθαρά αλπικό, αποτελεί τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου και ενώνεται με τον Παρνασσό ανατολικά, με τα Βαρδούσια όρη δυτικά και με την Οίτη στα βόρεια. Στα νότια ενώνεται με το χαμηλό σύμπλεγμα λόφων που ονομάζονται Όρη Λιδωρικίου. 

Οι πλευρές της προς το Λιδωρίκι είναι κατάφυτες από έλατα και κέδρους (αρκεύθους), στις χαράδρες παρατηρούνται σφεντάμια, ενώ στα ξέφωτα υπάρχουν αγριολούλουδα και αγριοτριανταφυλλιές. Στα δάση της ζουν άγρια ζώα, λύκοι (είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής τους στην Ελλάδα),αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αγριόγιδα, ενώ στις απόκρημνες πλαγιές της πετούν αρπακτικά πουλιά όπως γυπαετοί και χρυσαετοί. Επίσης διαθέτει πολλά λιβάδια που συντηρούν αιγοπρόβατα. Παρότι ο συνδυασμός των λιβαδιών με τις κάθετες ορθοπλαγιές κυρίως στα δυτικά, συνθέτουν ξεχωριστή αισθητική τοπίου και αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή, στη βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά του βουνού υπάρχουν μεταλλεία εξόρυξης βωξίτη που επηρεάζουν την εικόνα του βουνού.

Η Γκιώνα χωρίζεται στα δύο από τη βαθιά χαράδρα της Ρεκάς που εισχωρεί στον κύριο όγκο του βουνού από τα ανατολικά, ενώ η ρεματιά του Λάζου διατρέχει το βουνό από βορρά προς νότο, παράλληλα με το Μόρνο, στα δυτικά. Η Γκιώνα, συγκριτικά με τα Βαρδούσια απέναντι της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνυδρο βουνό. Δεν έχει ποτάμια, οι πηγές είναι σχετικά λίγες και απ’ αυτές αρκετές το καλοκαίρι στερεύουν, ειδικά στα ανατολικά και νότια. 

1η μέρα 

Η συνάντησή μας θα γίνει στις 09:00 στο χωριό της Καλοσκοπής και από εκεί με τα αυτοκίνητά μας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την τοποθεσία μνήματα 1350μ υψόμετρο (εάν η κατάσταση του οδικού δικτύου το επιτρέπει) από όπου και θα ξεκινήσουμε την πεζοπορική μας εξόρμηση. 

Ώρα να φορτωθούμε τα σακίδια και τον κατασκηνωτικό μας εξοπλισμό και να ξεκινήσουμε την ανάβαση μας για την Βαθιά Λάκα περί τα 1840 μ. Στα πρώτα χλμ της πεζοπορίας μας περπατάμε μέσα στα έλατα και στην συνέχεια το αλπικό τοπίο κάνει την εμφάνισή του με το ρυάκι να μας συντροφεύει μέχρι και τον χώρο όπου και θα κατασκηνώσουμε.

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να στήνουμε τα αντίσκηνα μας και να απολαύσουμε την Πυραμίδα κάτω από το φως τον αστεριών . 

4 – 5 ώρες πεζοπορίας.  

2η μέρα 

Πρωινό καφεδάκι στο λιβάδι της Βαθιάς Λάκας με την κορυφή της Πυραμίδας να μας περιμένει να την ανακαλύψουμε. Παίρνουμε τα απαραίτητα για την ανάβαση μας  στην κορυφή και περπατάμε έως το Διάσελο Πλατυβούνας-Πυραμίδας περί τα 2175μ υψόμετρο.

Από αυτό το σημείο το μονοπάτι μας γίνεται πιο ανηφορικό και βραχώδες αλλά με τη θέα που μας χαρίζει γίνεται ευχάριστο και θα μας φτάσει στην κορυφή του πέμπτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδος στα 2510 μ. 

Η θέα από την κορυφή είναι πανοραμική και ικανή να αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό ορειβάτη. Επιστροφή για λίγη ξεκούραση στο χώρο της κατασκήνωσης και μετά κατάβαση έως και τα αυτοκίνητα μας γεμάτοι ξεχωριστές ορεινές εμπειρίες.  

6 – 7 ώρες πεζοπορίας 

Απαραίτητος εξοπλισμός :

 • Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking 
 • Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
 • Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
 • Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
 • Σκούφος – γάντια 
 • κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
 • Μπαστούνια πεζοπορίας 
 • Σακίδιο 40 λίτρα
 • Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου 
 • Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
 • Αντηλιακή κρέμα 
 • Παγούρι ή ασκός για νερό
 • Φακός κεφαλής
 • Είδη ατομικής υγιεινής
 • Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)

Κόστος: 165 ευρώ / άτομο

 • Κατασκηνωτικός και εξοπλισμός μαγειρέματος
 • Συνοδό της πεζοπορίας καθ όλη τη διάρκεια του 2μερου
 • Προσωπική ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 6972934764 Ράιος Γιώργος & e-mail: [email protected]

Καλή διασκέδαση!