Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας. Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας και είναι γνωστός παγκοσμίως εξαιτίας της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με την οποία ήταν η κατοικία των δώδεκα θεών. Στην κορυφή του, τον Μύτικα οι θεοί έκαναν τα συμπόσια τους με νέκταρ και αμβροσία, ενώ στην άλλη κορυφή, το Στεφάνι, η μυθολογία λέει πως ο Διάς εξαπέλυε τους κεραυνούς του.

Εθνικός δρυμός

Ο Όλυμπος είναι η πρώτη περιοχή στην ελληνική επικράτεια που χαρακτηρίστηκε ως εθνικός δρυμός, το 1938. Ο Δρυμός επεκτείνεται σε μιαν έκταση 234.000 στρεμμάτων. Διοικητικά ο Δρυμός ανήκει στους Νομούς Πιερίας και Λάρισας, η οριογραμμή του διατρέχει περιοχές των δήμων Δίου, Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύμπου, Πέτρας, Ολύμπου και της κοινότητας Καρυάς. Το χαμηλότερο υψόμετρο βρίσκεται στα 600 μ., ενώ η κορυφή του στα 2.918 μέτρα. Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για την σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η ποικιλία των οικοτόπων του είναι εκπληκτική. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου του Ολύμπου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, το μεγάλο ύψος και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης και βιοτόπων. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος

Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος. Οι ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν από το Λιτόχωρο, το Δίον και την Πέτρα. Οι καλοκαιρινές αναβάσεις στον Όλυμπο αρχίζουν συνήθως από τις αρχές Ιουνίου και τελειώνουν στο τέλος του Σεπτέμβρη. Είναι η εποχή που τα καταφύγια κάτω από τις κορυφές είναι ανοικτά και ο καιρός επιτρέπει μια ανάβαση χωρίς τον εξοπλισμό χιονιού και την ορειβατική εμπειρία που απαιτεί ο χειμώνας. Η ανάβαση στις ψηλές κορυφές κατά τη χειμερινή περίοδο μπορεί να γίνει μόνο από έμπειρους ορειβάτες, για τους οποίους υπάρχουν επίσης προκλητικές διαδρομές με αναρριχήσεις στις απότομες ορθοπλαγιές. Οι αρχάριοι επισκέπτες θα πρέπει να περιοριστούν στους θερινούς μήνες, οπότε λειτουργούν κανονικά και τα καταφύγια.

Ο Μύτικας

Η κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας, σε υψόμετρο 2.918 μέτρων, στα αρχαία χρόνια μπορεί να ήταν το σημείο συνάντησης των θεών σήμερα όμως είναι η επιτομή της ορειβατικής περιπέτειας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το όνειρο κάθε νέου ορειβάτη και πεζοπόρου.

Οι δύο κύριες διαδρομές για την εξερεύνηση του Ολύμπου ξεκινούν από το Λιτόχωρο και φτάνουν μέχρι τις κορυφές του βουνού. Η πρώτη ακολουθεί τη χαράδρα του Ενιπέα και ο επισκέπτης μετά από περίπου πέντε ώρες πεζοπορίας, αφού περάσει τη Μονή Αγίου Διονυσίου, φτάνει στη Θέση ”Πριόνια”. Από τα Πριόνια, σε δύο και μισή περίπου ώρες ο ταξιδιώτης φτάνει σε εκείνες τις διαδρομές που τον οδηγούν πλέον στις κορυφές του Ολύμπου, ανάμεσα σε αυτές και οι πλέον απαιτητικές: η διαδρομή που πάει προς το Στεφάνι και η διαδρομή που πάει προς τον Μύτικα.

Να κοιμάσαι κάτω στη γη σε οροπέδιο και να ακούγεται μόνο ο απόκοσμος ήχος του παγωμένου αέρα που σε χτυπάει με δύναμη. Να προσπαθείς να ανασάνεις ψηλά στα 2.700 μέτρα σαν να γεννήθηκες μόλις. Να ανοίγεις τα μάτια σου και να βλέπεις την ομορφότερη ανατολή της ζωής σου και τη θολή γραμμή του ορίζοντα ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές της χώρας. Κανείς δεν σε προετοιμάζει για το συναίσθημα.

ΚατερινΑ Καμπόσου

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *