Κένυα

28 Δεκεμβρίου – 06 Ιανουαρίου 2022

Το Όρος Κένυα είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αφρικής μετά το Κιλιμάντζαρο. Βρίσκεται στο κέντρο της Κένυας, μόλις νότια του ισημερινού της Γης, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι. Όπως και το Κιλιμάντζαρο, έτσι και το Όρος Κένυα είναι ανενεργό ηφαίστειο, που εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 2,5 ως 3 εκ. χρόνια. 

Οι υψηλότερες κορυφές του Κένυα είναι οι Batian (5199 μ), Nelion (5188 μ) και Lenana (4985 μ). Από αυτές, μόνο η Lenana, μπορεί να κατακτηθεί με απλή πεζοπορία, ενώ οι άλλες δύο ψηλότερες, απαιτούν αναρρίχηση.

Οι πλαγιές του Όρους Κένυα, φιλοξενούν αρκετούς διαφορετικούς βιότοπους. 

Η χλωρίδα και η πανίδα τους είναι πολύ διαφορετικές κατά τόπους, και η διαφορά δεν έγκειται μόνο στο υψόμετρο και τη θερμοκρασία, αλλά και στη βροχόπτωση, και στον προσανατολισμό των πλαγιών. 

Η κάθε ζώνη ορίζεται από διαφορετικά κυρίαρχα είδη φυτών, ενώ τα δάση είναι γεμάτα με πολλά είδη ζώων, όπως πίθηκοι, αντιλόπες, ύρακες, ύαινες, λεοπαρδάλεις, ελέφαντες, λιοντάρια και πολλά είδη πουλιών.

Στα χαμηλότερα μέρη υπάρχει το ξηρόφιλο δάσος με αφρικανικές ελιές και γόνιμα εδάφη που καλλιεργούνται. 

Σε ύψος περί τα 2000 μ. τη θέση του παίρνει το ορεινό δάσος στο οποίο κυριαρχούν το αφρικάνικο κυπαρίσσι και ο ποδόκαρπος. 

Στα 2500μ ακολουθεί μία ζώνη μπαμπού που φτάνουν έως και τα 15 μ, η οποία είναι εντελώς φυσική. 

Φτάνοντας υψηλότερα, έως τα 3500 μ. υπάρχει το ανώτερο δάσος, με μικρότερα δέντρα καλυμμένα με βρύα και λειχήνες. 

Προς την κορυφή υπάρχει η αφροαλπική ζώνη όπου κυριαρχούν τα γιγάντια φυτά-ροζέτες, τα βράχια, οι πάγοι, οι αλπικές λίμνες και τα χιόνια. Και τέλος, ανάμεσα στις κορυφές του Κένυα, εντοπίζονται δώδεκα μικροί και διαρκώς συρρικνούμενοι παγετώνες.

Η περιοχή γύρω από το βουνό σε έκταση 620 τετρ. χλμ. αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του όρους Κένυα, που από το 1997 ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι κυριότερες φυλές που ζουν κοντά στο Όρος Κένυα είναι οι Kikuyu, Embu, Maasai και Wakamba. Στους πολιτισμούς αυτούς, το Όρος Κένυα κατέχει εξέχουσα θέση. Οι Kikuyu και οι Embu, θεωρούν το Όρος κατοικία του θεού τους, Ngai και χτίζουν τα σπίτια τους με τις πόρτες να βλέπουν προς αυτό. 

Οι Kikuyu το ονομάζουν “Kĩrĩ Nyaga”, δηλαδή“λευκό ή λαμπρό βουνό” και χρησιμοποιούν τη λευκή του σκόνη σε διάφορες τελετουργίες, όπως στην περιτομή. Οι  Embu, αντιστοιχα, το ονομάζουν “Kirenia”, δηλαδή «Βουνό της Λευκότητας». Οι Maasai πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους κατέβηκαν από το βουνό κατά τη Δημιουργία του κόσμου και το αποκαλούν “Ol Donyo Eibor” ή “Ol Donyo Egere”, δηλαδή «Λευκό Όρος» ή «Κηλιδωτό Όρος». 

Αλλά και οι Wakamba ονομάζουν το βουνό “Kima Ja Kengnia”, δηλαδή «Βουνό της Λευκότητας», ή αλλιώς “Kiinyaa”, δηλαδή «Βουνό της Στρουθοκαμήλου». 

Και τα δύο ονόματα οφείλονται στο χρώμα των κορυφών: λευκό από το χιόνι και τους πάγους, σκούρο από τον ηφαιστειογενή βράχο, που τις καθιστούν παρόμοιες με τα άσπρα και μαύρα φτερά της ουράς της αρσενικής στρουθοκαμήλου.

Όρος Κένυα

Ο Γερμανός ιεραπόστολος Johann Ludwig Krapf ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανέφερε ότι είδε το Όρος Κένυα, το 1849. Οι αναφορές του ότι είδε χιόνι ή πάγο όντας στην τροπική ζώνη, γελοιοποιήθηκαν από τους επιστήμονες της εποχής. Ωστόσο, εκείνος έδωσε στο βουνό το όνομα Κένυα, από το Kiinyaa της φυλής Wakamba. 

Αργότερα, το 1920, ολόκληρο το «Προτεκτοράτο της Βρετανικής Ανατολικής Αφρικής» πήρε το όνομά του από το βουνό, ονομαζόμενο «Αποικία του Κένυα», δίνοντας έπειτα, το 1963, τη θέση του στο ανεξάρτητο κράτος που σήμερα γνωρίζουμε ως Κένυα. 

Μετά την πρώτη καταγραφή του, το βουνό εξερευνήθηκε από διάφορους δυτικούς περιηγητές που έφταναν σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα και από διαφορετικές εκκινήσεις, το  1883, 1887, 1893 και τελικά η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του, Batian, έγινε το 1899 από τους Halford John Mackinder, C. Ollier και J. Brocherel. 

Η δεύτερη ψηλότερη κορυφή Nelion κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τον Eric Shipton το 1929. 

Υπάρχουν οκτώ πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν στις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Εμείς σε αυτήν μας την ανάβαση θα επιλέξουμε να ανακαλύψουμε την τρίτη ψηλότερη κορυφή, τη Lenana, που είναι η πιο συχνά επισκέψιμη κορυφή, με την υπέροχη θέα των εντυπωσιακών ορεινών όγκων Batian και Nelion. 

Θα ακολουθήσουμε μια κυκλική διαδρομή στην οποία θα ανέβουμε από την διαδρομή Chogoria, και θα κατέβουμε από την Naro Μoru. 

Με τη βοήθεια των ντόπιων δυνατών αχθοφόρων που θα μας βοηθήσουν με το κουβάλημα, θα απολαύσουμε τη διαδρομή κουβαλώντας μόνο το σακίδιο μας με τα απαραίτητα της ημέρας. 

Η Chogoria route είναι η πιο μαγική διαδρομή ανάβασης με τα πιο ξηρά τοπία και τη συναρπαστική θέα προς το Georges Valley, ενώ η Naro Μoru γοητεύει με την έντονη της βλάστηση, τους ήχους της βροχής, των άγριων πουλιών και εντόμων.

Κένυα

Ημέρα 1η : Nairobi airport to hotel


Αναχωρούμε από την Αθήνα για το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι και μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας. To Ναϊρόμπι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κένυας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1795μ, κοντά στον ποταμό Ναϊρόμπι στο Νότο της χώρας, στους πρόποδες του λόφου Kikuyu.

Ημέρα 2η  :  Nairobi – Mt Kenya Bandas (2900μ) 3 ώρες, 10χλμ, 950μ ανάβαση.


Ξυπνώντας σε μια άλλη ήπειρο πρέπει να συνηθίσουμε τον αφρικάνικο αέρα και τις μυρωδιές της. Αφού φάμε ένα γερό πρωινό ξεκινάμε το ταξίδι μας στην ενδοχώρα για το χωριό Chogoria, εκεί όπου θα φάμε και το μεσημεριανό μας. 

Συνεχίζουμε με οχήματα 4Χ4 μέχρι να φτάσουμε στο δάσος με τα bamboo, όπου είναι ώρα να φορτωθούμε τα σακίδια μας και να ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας. Περπατάμε για 10 χιλιόμετρα ανάμεσα σε τεράστιες φυσικές εκτάσεις bamboo μέχρι και το Bandas (2900 μ) όπου θα δειπνήσουμε και θα διανυκτερεύσουμε. Β, L, D

Ημέρα 3η Mt Kenya Bandas – Lake Ellis Campsite (3600μ) 3 ώρες, 9χλμ, 700μ ανάβαση.


Αφού προγευματίσουμε, ξεκινάει η μέρα μας με τη διαδρομή να κινείται δίπλα στη λίμνη Ellis με θέα επιβλητικές βράχινες ορθοπλαγιές. 

Συνεχίζουμε περπατώντας δίπλα στο ποτάμι που τροφοδοτεί τη λίμνη, απολαμβάνοντας την αστείρευτη ομορφιά του βουνού και τη γαλήνη της λίμνης. Φτάνοντας στις πηγές του ποταμού ετοιμαζόμαστε για το μεσημεριανό μας. Μετά αρχίζουν οι ανηφόρες της ημέρας που θα μας οδηγήσουν στην κατασκήνωση μας κοντά στα 3300μ, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. B, L, D

Ημέρα 4η : Lake Ellis – Minto`s Camp (4200μ) 4 ώρες, 12χλμ, 600μ ανάβαση.

Ξεκινάμε νωρίς το πρωί, ακολουθώντας την ελαφρώς ανηφορική διαδρομή μας μέσα από το δάσος, ανεβαίνοντας μια ράχη που μας βγάζει στα 4100 μ, με μαγευτική θέα και απρόσμενες περιστασιακές εμφανίσεις από ελέφαντες, αφρικάνικες και νοτιοαφρικάνικες αντιλόπες και βουβάλια. 

Θα γευματίσουμε κοντά σε μια μικρή πηγή για να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια της ημέρας, ώστε να φτάσουμε στα 4200 μ και στο Mintos Hut όπου και θα διανυκτερεύσουμε. B, L, D.

Ημέρα 5η  : Minto`s – Austrian Hut 4700μ (top hut) 4 ώρες, 7χλμ, 500μ ανάβαση.


Σήμερα η μέρα ανηφορίζει μέχρι και τη βάση των επιβλητικών βράχινων τοίχων. 

Από εδώ, με θέα τις ψηλές κορυφές του Κένυα, ανηφορίζουμε μέχρι και το σημείο Tooth Col. Εκεί κάνουμε μια στάση και μετά τραβερσάρουμε για το Austrian Hut όπου και θα διανυκτερεύσουμε. B, L, D.

Ημέρα 6η: Austrian Camp – Pt Lenana – Μet Station 7 ώρες, 20χλμ, 285μ ανάβαση – 1400μ κατάβαση.


Η μέρα ξεκινάει γύρω στις 04:00 το πρωί έτσι ώστε να είμαστε στη κορυφή Lenana γύρω στο ξημέρωμα για να απολαύσουμε την ανατολή του αφρικανικού Ηλίου. Κατεβαίνοντας από την κορυφή, έχει έρθει η ώρα για στάση στο Mackinders Camp (4260μ) για πρωινό και λίγη ξεκούραση. 

Στη συνέχεια, κατηφορίζουμε μέσα στην κοιλάδα παρέα με τις μαρμότες για να μπούμε σιγά-σιγά στη ζούγκλα όπου και θα φτάσουμε στο Met Station Camp στα 3300μ. Έχει φτάσει η ώρα του δείπνου και της ξεκούρασης μέσα στην ησυχία που μας προσφέρει η ζούγκλα του Κένυα. B, L, D.

Ημέρα 7η : Met Station Camp to Naro Moru Gate.


Κατηφορίζουμε μέχρι και την είσοδο του βουνού, εκεί όπου θα αποχαιρετίσουμε τους χαμογελαστούς ντόπιους αχθοφόρους που μας βοήθησαν αυτές τις μέρες στο βουνό. Έπειτα μπαίνοντας σε τζιπ θα φτάσουμε μέχρι το χωριό Nanyuki, όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο. 

Το Nanyuki είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο μέρος της Κένυας μετά το Ναϊρόμπι, με μεγάλη αγορά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.    B, L, D.

Ημέρα 8η : Safari day 1  

Ημέρα safari η σημερινή. Ξεκινάμε από το Nanyuki και κατευθυνόμαστε βορειοανατολικά προς το Εθνικό Πάρκο Samburu. 

Εκεί, μέσα από τα ειδικά μας οχήματα θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε άγρια ζώα της αφρικάνικης ηπείρου, όπως ελέφαντες, ζέβρες, λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμους και εάν είμαστε τυχεροί λεοπαρδάλεις, βουβάλια και ύαινες. Ακολουθεί διανυκτέρευση μέσα στο πάρκο.

Ημέρα 9η : Safari day 2


Πρωινή εξόρμηση με τα τζιπ την ώρα που τα άγρια ζώα κυνηγούν την λεία τους για να έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά της αφρικανικής φύσης. Μετά επιστρέφουμε στην κατασκήνωσή μας και παίρνουμε σιγά-σιγά το δρόμο της οριστικής μας επιστροφής στο Ναϊρόμπι και στο ξενοδοχείο μας. Β.

Ημέρα 10η : Hotel to airport


Έχοντας μαζέψει πλούσιες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες, αποχαιρετούμε τη γοητευτική Κένυα για να επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη. 

Κόστος για ομάδα με 4-6  άτομα 2830 ευρώ το άτομο  

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 05 Οκτωβρίου 2021 με προκαταβολή 1300 ευρώ

Εξόφληση ποσού το αργότερο 15 Νοεμβρίου 2021 στο σύνολο του ποσού

Περιλαμβάνει:

 • Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο του Nairobi 
 • Όλες οι μεταφορές από και προς το βουνό με οχήματα 4Χ4
 • Ξενοδοχείο στο Ναϊρόμπι μια νύχτα πριν και μία νύχτα μετά το βουνό 
 • Όλα τα γεύματα όπως στο αναφέρει το πρόγραμμα  (πρωινό. Β, μεσημεριανό. L, βραδινό. D.)  
 • Αγγλόφωνο ντόπιο οδηγό και μάγειρα 
 • Έλληνας συνοδός – αρχηγός σε όλη τη διάρκεια της ανάβασης και κατάβασης στο βουνό.
 • Ντόπιοι αχθοφόροι για τις αποσκευές μας κατά τη διάρκεια του trekking 
 • Αναμνηστικό δίπλωμα ανάβασης στο βουνό
 • Αναμνηστικό T Shirt της αποστολής
 • Ταξιδιωτική ασφάλεια

Δεν περιλαμβάνει:

 • Αεροπορικά εισιτήρια από Ελλάδα για Κένυα και επιστροφή
 • Ποτά και νερά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
 • Μεταφορά εξοπλισμού, πέρα από τα προβλεπόμενα σε αχθοφόρους και αεροπλάνα
 • Φιλοδωρήματα σε οδηγούς, βαστάζους, μάγειρες
 • Γεύματα τα οποία δεν αναφέρεται το πρόγραμμα 
 • Έξοδα αποχώρησης από το βουνό εκτός προγράμματος
 • Κόστος για φθορές ατομικού εξοπλισμού κατά την αποστολή
 • Ατομική ασφάλεια στο βουνό

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας

στο τηλ. 6972934764 και e-mail: [email protected]

Καλή διασκέδαση!

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *