06 Αυγούστου – 13 Αυγούστου 2021

Το όρος Elbrus είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ευρώπη και ένα από τα πιο κρύα βουνά της. Βρίσκεται στη Ρωσία και είναι μόνο λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γεωργίας. Το Elbrus είναι μία από τις πιο τεχνικά εύκολες σε ορειβασία και βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου, η οποία είναι μια από τις πιο παλιές οροσειρές στον κόσμο και ως εκ τούτου περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υψηλότερων κορυφών του πλανήτη.

Είναι ένα μη ενεργό ηφαίστειο, με τελευταία έκρηξη γύρω στο 50 μ.Χ. και ο κρατήρας του (300-400 μέτρα σε διάμετρο) γεμίζει τώρα με πάγο και χιόνι. Το βουνό έχει ένα ελαφρώς κεκλιμένο, κωνικό σχήμα και δύο κύριες κορυφές. Τη δυτική με υψόμετρο 5642,7μ. και τη ανατολική  κορυφή με υψόμετρο 5621μ. 

Η πρώτη ανάβαση στο βουνό έγινε το 1813 από τον Ρώσο ακαδημαϊκό V.K. Wisnevsky και καθόρισε για πρώτη φορά το ύψος του Elbrus στα 5421 μ. Η πρώτη ανάβαση στη Δυτική κορυφή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1874 με ορειβάτες τους F. Crauford Grove, F. Gardiner, H. Walker, A. Sottajev και P. Knubel. Ενώ η πρώτη ανάβαση της Ανατολικής ήταν το 1829 από τον Killar Hashirov.

Elbrus

Ανάβαση στο Elbrus

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να συμμετάσχει σε μία τέτοια αποστολή είναι καλή φυσική κατάσταση και φυσικά όρεξη για νέες εμπειρίες στους ορεινούς όγκους του Καυκάσου.

To Elbrus μπορεί κανείς να το ανέβει από οποιαδήποτε πλευρά: από νότια, βόρειο, δυτικά και ανατολικά. Για την κορυφή του υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές διαδρομές, αλλά η πιο δημοφιλής και απλή διαδρομή για την ανάβαση  του Elbrus είναι από το νότο, από το χωριό Terskol ή από το ξέφωτο Azau. Η διαδρομή που επιλέγουμε για την ανάβαση μας, ξεκινάει από την κοιλάδα του Baksan και δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες έτσι ενδείκνυται και για αρχάριους ορειβάτες. 

Είναι ένα βουνό που κουβαλάει ιστορία, με φανταστική γεωλογία και καταπράσινους πρόποδες που μας περιμένει να το απολαύσουμε!!

Πρόγραμμα Εκδρομής 

Ημέρα 1η

Άφιξη στο Min Vody και μεταφορά στην κοιλάδα Baksan, όπου και βρίσκεται το χωριό Terskol. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και θα είναι η βάση μας για τις επόμενες δύο μέρες. Γνωρίζουμε τον ντόπιο οδηγό μας και μετά το βραδινό γεύμα ξεκουραζόμαστε στο ξενοδοχείο μας. D, 4 ώρες (mini bus).

Ημέρα 2η:

Ξυπνάμε νωρίς το πρωί απολαμβάνοντας την γαλήνη της κοιλάδας του Baksan. Ξεκινάμε την πρώτη ανάβαση εγκλιματισμού στην κορυφή Cheget (3600 m) με αφετηρία τη βάση του βουνού όπου είναι το ομώνυμο χωριό Cheget (2200m). Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ετοιμάζουμε τα σακίδια μας για τις επόμενες 3-4 ημέρες που θα μας βρουν πάνω από τα 3780μ. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο B,L,D 

Hμέρα 3η:

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε με το mini bus για το Αzau station (2440m), όπου με τη χρήση του lift, φτάνουμε στο Mr Station (3500m). Από εδώ, ανηφορίζουμε προς τα Barrels hut (3780m), ενώ τα πράγματα μας θα φτάσουν με την βοήθεια των lift στο καταφύγιο, όπου θα περάσουμε τις επόμενες νύχτες μας στο βουνό. Μετά από ολιγόωρη ξεκούραση, μπορούμε να συνεχίζουμε μια ανάβαση για τον εγκλιματισμό μας έως το Priut-11 (4050m). Διανυκτέρευση στα Barrels. B, L, D.

Hμέρα 4η:

Η καλή μέρα εγκλιματισμού από το πρωί φαίνεται, έτσι και εμείς μετά από καλό πρωινό ανηφορίζουμε για το σημείο Pastuhov rocks (4600m). Εδώ θα παραμείνουμε για κάποιες ώρες ώστε και να απολαύσουμε τη θέα και να νοιώσουμε λίγο το υψόμετρο στα πνευμόνια μας. Επιστροφή για διανυκτέρευση στα Barrels (3780m) και προετοιμασία για την επόμενη και σημαντική μέρα κορυφής. 

Διανυκτέρευση στα Barrels. B, L, D.

Ημέρα 5η:

Ώρα να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την κορυφή! Νωρίς το πρωί και με τη χρήση Snow cat φτάνουμε στα Pastukov rocks (4650m). Το μέρος μας είναι γνωστό και συνεχίζουμε την βραδινή μας προσπάθεια πριν η ανατολή κατακλίσει τον ουρανό με αυτό το πορτοκαλί χρώμα και να μας καλωσορίσει στην πρώτη μας τραβέρσα πριν το διάσελο των δύο κορυφών (Ανατολική 5321μ.)  και Δυτική 5642μ). Στη συνέχεια φτάνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Elbrus όπου μετά από τις απαραίτητες φωτογραφίες ξεκινάμε με προσοχή την κατάβαση στα Barrels. Διανυκτέρευση στα Barrels. B, L, D.

Hμέρα 6η:

Extra μέρα για κορυφή (λόγω καιρικών συνθηκών) στα Barrels hut (3789m). 

Διανυκτέρευση στα Barrels. B, L, D.

Ημέρα 7η:

Κατάβαση με τη χρήση των lift στην κοιλάδα του Baksan και στη συνέχεια μετάβαση στη πόλη Pyatigorsk,  γνωστή για τα υπαίθρια λουτρά και τη σκεπαστή αγορά της. 

Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο B, L, D.

Ημέρα 8η:

Μεταφορά στο Min Vody και επιστροφή στην Ελλάδα. B

Κόστος 2080 Ευρώ / άτομο,  (ομάδα 6 – 8 ατόμων)

Κρατήσεις μέχρι 10 Μαΐου 2021 με προκαταβολή 1080 Ευρώ

Περιλαμβάνεται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια από Ελλάδα για Ρωσία και επιστροφή
 • Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο του Min Vody
 • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στην κοιλάδα του Baksan
 • Όλες οι μεταφορές από και προς το ξενοδοχείο μας
 • Άδεια για το national park
 • Αγγλόφωνος ντόπιος οδηγός και Έλληνας αρχηγός
 • Όλα τα γεύματα στο ταξίδι (πρωινό.Β, μεσημεριανό.L, βραδινό.D.)  όπως στο πρόγραμμα
 • Διαμονή στα Barrels, σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • Ντόπιο μάγειρα για το βουνό 
 • Εισιτήρια για την χρήση των lift 
 • Ταξιδιωτική και ατυχηματική ασφάλιση

Δεν περιλαμβάνεται:

 • Βίζα εισόδου στη Ρωσία (την τακτοποιούμε πριν πάμε εκεί μέσω πρόσκλησης)
 • Κόμιστρα για χρήση Snow Cat 300-400 ευρώ ανά ομάδα (περίπου 30-40 ευρώ ανά άτομο)
 • Γεύματα εκτός προγράμματος
 • Νερά εμφιαλωμένα, μπύρες και άλλα ποτά
 • Φιλοδωρήματα για τους οδηγούς
 • Ατομικός εξοπλισμός πεζοπορίας (μπότες, μπουφάν, σακίδια)
 • Δραστηριότητες εκτός προγράμματος.
 • Έξοδα αποχώρησης από την εκδρομή εκτός προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας

στο τηλ. 6972934764 και email: [email protected]

Καλή διασκέδαση!


Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *